Војислав Илић

ISSN 2334-9417 (Online)

Војислав Илић je рођен у Београду 14. априла 1862. године. Песник, син песника Јована Илића, Војислав је проживео кратак и тежак живот.

vojislav ilic
Војислав Илић

Болешљив још од детињства, он је слабо марио за учење. Школу је напустио после трећег разреда гимназије због слабог успеха. Касније је на своју руку похађао предавања у Великој школи, активно учествовао у књижевном и политичком животу студентске омладине, али испите није полагао.

Његовом образовању је помогло што му је дом био стециште књижевника и песника. Кроз кућу породице Илић продефиловали су бројни знаменити људи тога времена, попут Бранислава Нушића, Милована Глишића, Јанка Веселиновића, Лазе Костића, Јована Јовановић Змаја, Ђуре Јакшића, Лазе Лазаревића и других. Могло би се рећи да је Јованова кућа била једини књижевни клуб у престоници. Сматра се да су Војислав и његова браћа превели бројна дела руских писаца попут Пушкина, Державина, Љермонтова, Шевченка и других.

На тим поетским дружењима зближио се с Ђуром Јакшићем, те се касније и оженио његовом ћерком Тијаном Јакшић, која је умрла врло млада. Након тога оженио је Зорку Филиповић с којом је добио ћерку Светлану.

У животу у многоме је делио судбину других писаца свог времена. Иако је писао кратко време, свега петнаестак година, оставио је обимно и разноврсно дело. За живота је објавио три збирке песама (1887, 1889, 1892), којима треба додати велики број песама расутих по часописима и заосталих у рукопису. Неколико слабих прозних покушаја показују да је Војислав, слично Бранку и Змају, био првенствено песник, да је умео добро писати само у стиху.

Његово песништво дели се на неколико врста – на класично песништво инспирисано митологијом европских и азијских народа, романтичарско песништво у коме доминира елегична поезија, реалистичко песништво заступљено у сатиричним и социјалним песмама, парнасовско песништво утемељено на античким мотивима и симболичко песништво које је приметно у збирци песама коју је објавио две године пре смрти.

Илић је у српском песништву извршио одлучан раскид с романтизмом. У неким песмама он је био гласник напредних идеја свог доба, оштар критичар друштвених и политичких изопачености. Али, његова поезија, гледана у целини, супротна је духу тенденциозне књижевности за коју се залагао програмски реализам. Својим естетизомом и формализмом Илић је отворио пут друкчијој поезији, поезији којој је подједнако страна оријентација реалиста на обичну стварност и захтеви идеолога за укључивање књижевности у друштвене и политичке борбе, поезији у којој је најважнији моменат брига за саму себе, за своје властито уметничко биће.

Умро је у Београду 21. јануара 1894. године.

Песме Војислава Илића читајте на  линку