Матија Бећковић  – Биографије српских писаца

Matija BeckovicМатија Бећковић рођен je у Сенти, 29. новембра 1939. године. Сваки, па и онај бољи познавалац поезије, на питање: ‘Где је рођен Матија Бећковић?’ одговориће у журби, природно, и чак мало увређено што се то питање и поставља: ‘У Ровцима’. А није. – написао  је својевремено Борислав Михајловић Михиз.

Отац Матије Бећковића, Вук Бећковић, био је официр Југословенске краљевске војске на служби у Новом Саду у Петроварадинској касарни, па је Матија, сасвим случајно, рођен на војвођанској равници. Мајка му је била Војвођанка, Зорка Таушан, рођена у Кањижи.

Капитулацијом краљевске војске 1941. године, да би избегао заробљеништво, отац Матије Бећковића са породицом одлази на очево имање у Веље Дубоко у Ровцима у Црну Гору. Читаво време рата остаје у Ровцима, те се пред крај рата са јединицама четничких одреда повлачи према Аустрији, након чега му се губи траг. По неким подацима убијен је на подручју данашње Словеније у околини Брежица.

Матија Бећковић је основну школу завршио у селу Веље Дубоко, похађао је гимназију у Колашину и Славонском Броду, а вишу гимназију са матуром у Ваљеву, где је живео код тетке, мајчине сестре. Школске 1959/60, године уписао се на Филолошки факултет Универзитета у Београду на групу за југословенску и општу књижевност.

До сада је објавио следеће књиге:

Вера Павладољска, збирка песама (1962)

Метак луталица (1963)

Тако је говорио Матија (1964)

Че – Трагедија која траје (1969),

Рече ми један чо’ек (1970)

Међа Вука Манитога (1976)

Леле и куку (1980)

Два света

Служба Светом Сави (1989)

Његошу (1988)

Кажа (1988)

Чији си ти, мали (1989)

Надкокот

Служба

Сабране песме

Косово – најскупља српска реч (1989)

Ћераћемо се још

Песме Матије Бећковића читајте на следећем линку