Осврт – Дајана Лазаревић

ВИДИЦИ ЈЕДНОГ БЕЛОРУСА – БЕЛОСРБИНА

Научна монографија проф. др Ивана Чароте на српском језику

ISSN 2334-9417 (Online)

Видици једног Белоруса – Белосрбина – Есеји и студије / проф. др Иван Чарота ; превела с белоруског Дајана Лазаревић. – Београд : Институт за политичке студије, 2023.

У издању Института за политичке студије у Београду овог пролећа је изашла нова научна монографија: „Видици једног Белоруса – Белосрбина“ проф. др Ивана Чароте. Књига је преведена са белоруског језика и објављена у част јубиларног 70. рођендана чувеног белоруског слависте и србисте.

Иван А. Чарота, есеји и студије

Књига је подељена на четири симболичне целине, које садрже по неколико научних чланака: Белоруска књижевна реч, Национална свест Белоруса, Белоруско-српски односи у историји, Српски филозофи верни Белорусији. Занимљиво је да након њих следе честитке српских пријатеља и сарадника проф. др Ивану Чароти поводом јубилеја, биографија аутора, као и албум са фотографијама који прати живот професора од студентских дана до данас.

Зашто је значајна ова књига? По мишљењу др Зорана Милошевића, тренутно в.д. директора Института за политичке студије у Београду, белоруска национална мисао је изузетно мало заступљена у српској политикологији, о њој се мало говори и мало зна, тако да је ова књига кључна у међусобном упознавању. С обзиром на то да је књига обухватила сва битна питања у погледу белоруске културе, националне свести, историјских и савремених односа, њен значај је велики у међусобном упознавању и проширивању односа између два братска народа која су често делила исту или врло сличну историјску судбину. Тек ће се у будућности показати прави потенцијал и значај ове књиге која ће бити од пресудног значаја стручњацима проучаваоцима веза између Белорусије и Србије.

О аутору који је 50 година свог живота посветио Србима и Србији, да ли је потребно додатно говорити или његова вишедеценијска жртва говори сама о себи? Скромни научник и професор Белоруског државног универзитета се никада не хвали и не истиче своје успехе и награде, а чињеница је да је носилац највиших државних и црквених награда Србије, Белорусије, Руске Федерације. Најновији у низу је Орден Свете Праведне Софије који је доделио проф. Чароти Белоруски егзархат Руске православне цркве 14. децембра 2022. године. Орден је уручио Митрополит Мински и Заславски Венијамин, Патријаршки егзарх све Белорусије.

Књига је одмах по изласку заинтересовала научну читалачку публику и дистрибуирана је у све крупније научне библиотеке. Презентована је и пред представником Амбасаде Р. Белорусије у Србији, саветником амбасадора Вадимом Михајловим 29. марта на Институту за политичке студије. Књигу и своје погледе на белоруско-српске везе том приликом су представили др Зоран Милошевић и др Миша Стојадиновић.

Како се у Минску увек радо дочекују професори и стручњаци из Србије и обрнуто, очекују се и презентације ове књиге на научним конференцијама. Не сумњамо у успешност и позитиван утицај исте.

Дајана Лазаревић, преводилац и ауторка осврта

Извор: Ауторка осврта