Суштина поетике

ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСT


<<назад                                                                                                                                                                18 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin


Одломци које памтим

Приредила: Сања ЖивковићЛЕТО | ИВАН ТОКИН

 

… Изашао сам из реке и наставио да ходам. Схватио сам да сам патике тамо оставио где сам их изуо. А могао сам да их носим у левој руци, и тако ходам. Као жене у филмовима, кад ходају у летњим хаљиницама које лете око њихових бутина, у хаљиницама са несташним бретелама, које дају драматичан допринос лепоти лета. Као нека таква жена, згодна, са сандалицама окаченим о кажипрст и средњи прст десне руке. То сам могао али сам заборавио патике. Али сам могао и да замишљам да сам жена у летњој хаљини...

Ходала сам лако по трави и нисам се ничему чудила. Благ летњи ваздух ми је мазио бутине, коса ми се лагано њихала у ритму хода, прстићи на стопалима су ми се грчили у тачно одређеним фазама корака, а онда се опуштали и стопало се враћало у свој идеалан облик. Гладала сам у своја стопала у трави. Бела кожа, љубичасти ноктићи и зелена трава около. Спустила сам се до реке, згазила храбро у муљ и уживала. Мекана, масна и влажна земља ми је хладила стопала, у прљавој реци је лебдео одраз мог тела, а кад се нагнем, и лица. Помислила сам – најлепша сам лети.

Пас се није чудио. Пас се према мени понаша исто и кад сам велики мушкарац у зеленом дуксу и кад боса ходам по трави. Пас се очигледно разуме у живот.


БОЖАНСТВЕНО | ИВАН ТОКИН

 

Ноћ понекад падне баш због тебе. Да сакрије твоје трагове, да их покрије мирном тамом, да те прогута целог, да можеш да спаваш. Када више не можеш да издржиш дан, кад то светло улази у све, па и најскривеније делове твог бића, кад те та слика поцепа на ситне делове, кад те парализује, кад се цео претвориш у своје наличје, онда, ако имаш среће, ако имаш баш много среће, ноћ падне само за тебе.

Дан је одличан, дан је закон, нарочито јутро. Али увек те нешто чека, и увек ти је то најјасније ујутру. Чак и ако знаш да те то чека тек после подне или увече, тај дан је почео, и неминовно ће се и завршити, и донети један свој део у коме се налази то што те чека. Некад је то лепо, некад није, а некад немаш појма шта је то, и никад стварно не знаш да ли си способан да се као човек понесеш. Али кад отвориш очи, јасно ти је да нема више ниједног спавања између тебе и тога. Нема више ниједне ноћи. Нема ти више спаса, ако си човек.