http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                11 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin


Похвала животу | Бобан МиленковићЗУМБУЛ

 

Зумбул у саксији – заборављен од прошле године поред перунике из Србије – процветао. Од купљене, хибридне, лепоте није му остало ништа, али му се луковица размножила. Вратио му се првобитни цвет, ређи од купљеног, али крупнији и слободнији.

Не тражи много воде, и из расположиве земље даје максимум живота у бетонској и каменитој средини где му је саксија стављена. Не буни се на нечију одлуку да ту буде, већ слави живот. Ствара сам себи подлогу, у којој бујају његови потомци.

Има се утисак да би зумбул, у случају да му понестане услова за живот, сам себе  искључио – не убио – до прве прилике да се опет укључи. Око њега буја један велики свет у малом. Бубице, неке ситне зелене травке у његовој сенци – једном речју земља у малом.

Стварно је мало потребно да живот буја, а много је потребно да се убије. Да! Ипак је лакше посадити зумбул него бетонирати земљу на све стране! 

    О ПИСЦУ

    

Бобан Миленковић, протојереј ставрофор, рођен 02. 11. 1970. у Крушевцу, село Мајдево, завршио Српску Православну Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену 1990. године. Од 1997. године ожењен  Марином Милановић и исте године рукоположен и постављен за пароха у Великој Врбници код Крушевца. Године 2001. прелази на место хонорарног наставника у Призренској Богословији, привремено у Нишу. Дипломирао на Богословском факултету СПЦ у Београду 2007. Од 2008. живи и свештенослужи у Грчкој, на острву Калимнос под омофором Митрополита Лероса, Калимноса и Астипалее Господина Пајсија. У фебруару 2016. године одбранио магистарски рад из Догматике на  Теолошком факултету у Солуну, на тему Боговиђења старозаветних пророка у делу Светог Григорија Паламе.