http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                28 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin


Нова књига
Вјетрић несташко | Јелена Глишић 
Збирка песама за децу  

Средином фебруара ове године из штампе је изашла нова, друга по реду, збирка песама за децу бањалучке песникиње Јелене Глишић с веома занимљивим насловом Вјетрић несташкоШтампање књиге је омогућило својим новчаним средствима Министарство просвјете и културе Републике Српске, као и неколико искрених заљубљеника у поезију.

Рецензије за збирку су написали Ранко Павловић и Анђелко Заблаћански, а издавач је Арт сцена из Бањалуке.

У овом броју Суштине поетике пренећемо рецензије и две песме из збирке.КАД ВУЧКО КРЕНЕ НА ФИТНЕС

 

Када се, у рано прољеће, маслачци распу тек зазеле-њелим ливадама, сунце се измрви у небројено много златастих честица и свака од њих свјетлуца као мало сунце. Па онда:

Гледа сунце у маслачке,

у те мале жуте тачке,

па шапуће облацима:

– Колкô доље сунца има!

Разњежено том сликом, тим огледалом у коме види мноштво својих насмијаних лица, сунце нештедимице пусти топле зраке и шапне ведрини небеског плаветнила:

...нек се грију сунца мала

на ливади процвјетала.

Већ првом пјесмом Маслачци у збирци Вјетрић несташко, намијењеној најмлађим читаоцима, Јелена Глишић показује да вјешто, у неколико потеза, попут најбољих француских импресиониста, само не бојама него ријечима, ствара упечатљиве пјесничке слике које из стихова прелазе у подсвијест и расположење малих читалаца. Њени маслачци трепћу златним оком док посматрају лет лептирова и, уз зуј пчела, слушају цврчково музицирање. Уз то што је осликана живописним бојама, њена пјесма је, дакле, и озвучена, чиме је доживљај цјеловитији, нарочито ако се има у виду ритмичнст ових стихова којима се дочарава и покрет, плес готово цијелог прољећног пејзажа.

Идиличне слике природе саме по себи не могу прећи у поезију. Осјећа то добро млада пjесникиња, па у пјесме уноси и драматику, али сасвим функционалну, успијевајући природу динамизовати ничим другим него природним појавама. У стиховану причу она уводи несташни вјетрић који ће да промијени правац кретања врапца и кучета, миша ће залијепити за зид, баш у тренутку кад је наишла мачка и тада, као у пјесми Вјетрић несташко, настаје драма која ће имати срећан завршетак:

Јер би на неку другу тачку

однио вјетар госпођу мачку.

На крају пјесме долази ненаметљива порука (и поука): ситуацију спасава тата вјетар који несташног сина одува кући и још му каже да се извини онима којима је причинио неугодности.

Јелена Глишић је учитељица, свакодневно је са дјецом, и добро осјећа њихову душу, прониче у њихов сензибилитет, зна какве слике и приче воле и, попут Станка Раките, ниже стихове баш онако као да су намијењени њеним ђачићима.

Кад је већ споменут Ракита, ваља рећи да ова млада пјесникиња баштини оно најбоље из поезије Јована Јовановића Змаја, Момчила Тешића, Душка Радовића, Драгана Лукића, Григора Витеза, Љубивоја Ршумовића и других класика српске поезије за дјецу, али при томе се труди и успијева да остане само своја, да трага за путем који ће означити препознатљивост њеног рукописа.

Добре пјесме за дјецу, по Љ. Ршумовићу, нема без духовитости и приче у њој, макар у назнакама. Као да се тога придржава, Ј. Глишић исписује стихове у којима описује догађаје толико смијешне да се за стомак држи и домарев пас, као у пјесми Заборављене ципеле, која говори о дјевојчици што је пред школу стигла у кућним папучама, јер је, због шминкања, заборавила да обује ципеле, а читаоцу препушта да нагађа да ли се уређивала зато што жели да се допадне неком дјечачићу у школи.

Духовитости има и у пјесмама које личе на стиховану басну, попут пјесме Крила. У њој се говори/ пјева о томе како је један лисац посматрао лептира који лако лети, па и он пожелио да набави крила, макар половна. Као  у свакој језгровито испричаној басни, потребно је ефектно наравоученије, и пјесникиња га овдје даје, опет на ненаметљив начин:

Схватио и он на крају

да се крила не продају,

па с товаром туге тешке

вратио се кући – пјешке!

И пјесма Вучко пензионер има обиљежја басне. Прича је врло једноставна: један вук није могао поднијети да је зец од њега бржи, па је, да би оснажио тијело, ишао у теретану и на фитнес, али узалуд. На крају је, опет у виду наравоученија, савјет добио од меде – нека једноставно постане вегетаријанац (па неће морати да јури за зецом)!

И љубавну тематику Ј. Глишић саопштава на духовит начин. У пјесми Први састанак Сњежана се љути на стари сат који споро иде, јер никако да дође час када треба да се састане са дјечаком који јој се свиђа. Љубавна осјећања овдје су, дакле, саопштена на посредан начин и избјегнути су свака могућа сладуњавост и стереотипни обрасци. То показује и пјесма Кишобран  у којој би заљубљени дјечак био задовољан и кабаницом која га штити од кише када би под њу, заједно с њим и његовом ђачком торбом могла стати и Милица, али пошто не може, потребан му је кишобран.

Не могу и нису све приче веселе и не говоре само о несташлуцима и смијешним догодовштинама, па тако ни пјесме не могу бити и нису једноличне. То Ј. Глишић показује пјесмом Сама у гужви. Свако јутро мама и тата, у журби, напуштају стан и одлазе на посао. Вера их моли да остану (Може ли посао бар један дан / да се некако уради сам?), они кажу кћеркици да ће у девет доћи тета која је чува, али топлину родитељске присутности нико и ништа не може надокнадити, јер:

бескрајно тужна, и с ким год – сама,

јер са њом нису тата и мама.

Ових неколико изнесених примјера показује колико је разноврсна тематика у поезији за дјецу Јелене Глишић. Она пјева о природи и појавама у њој. Животиње су саставни дио тог амбијента и чести мотиви којима посвећује своје стихове. Али те пејзажне слике, ма колико покаткад биле идиличне, с елементима неког праисконског мира, врло често обиљежава и присуство дјетета, или бар његове мисли. Дјеца су у овим пјесмама разиграна, радознала, запитана пред свим што се око њих збива. Овдје сусрећемо дјецу у школи и у породици, понекад и дјечака или дјевојчицу који су у разговору са самим собом.

Велику пажњу Ј. Глишић посвећује ритмичности својих пјесама, настојећи да их обоји најљепшим бојама и озвучи милозвучном музикм природе. Труди се,  углавном и успијева, да нађе што смисленије и оригиналније риме, које тако звуче чак и кад су, на примјер, именичне, глагоске или придјевске. Труди се да пјесничку радозналост урони у мање коришћену тематику, а и када се нађе у области која је много пута и на различите начине опјевана, тражи властити израз и исказ.

Због свега тога збирци пјесама за најмлађе Вјетрић несташко Јелене Глишић треба пожељети срећан пут у читалиште.

 

Ранко Павловић


РАЗИГРАНОСТ СТИХА

 

Живимо у времену кад перо губи битку са тастатуром, кад та иста комјутерска тастатура даје шансу сваком да пише, а некако, као по некој команди, већина би да пишу поезију, тешко је наћи  посебност стварања. Ако томе додамо да је ХХI век доба комерцијализације свега и свачега, па и књижевности, онда се до истинских књижевних вредности, лишених свих тржишних предумишљаја, још теже долази. Последњх година је синдром поезије као робе нарочито захватио поезију за децу. Праве се фестивали који личе на вашаре, пишу песме које по сваку цену морају имати тренд живљења тако да такозвана поезија никако и ничему не учи децу већ им подилази. Али ако обрнемо народну изреку, па је дефинишемо да у свеопштем кукољу има и жита, доказ је  збирка Вјетрић несташко Јелене Глишић.

Песме за децу младе песникиње су изван сваке моде ради помодарства, изван певања ради хоровође, изван римовања само ради риме. Њене песме су наслоњене на традицију, али не заустављене у прошлости. Јелена Глишић се не стиди да формом и мелодиком личи на Змаја, ни да радовићевски у стиховима јој  животиње проговоре или ћопићевски месец  намигује, али све то на њен  начин, сопственим и до краја изграђеним, могло би се рећи, препознатљивим стилом. У овом осврту нећемо се бавити песмама поједи-начно, мада, како је Тин Ујевић рекао, свака би песма требало да буде засебна књига, јер је свака понаособ дело за себе, већ збирком као целином. Нећемо, јер обично су рецензије писане тако да се издвоје три-четири песме и сецирају као на часу анатомије. Нећемо и зато што су, мада по мотиву разнолике, Јеленине песме разиграношћу и квалитетом прилично уједначене. Дакако, не све и савршене, али пошто апсолутно савршенство не постоји немамо право то тражити ни од Јелене Глишић и њених песама. Овде треба нагласити њену младост и присетити се сопственог писања у тим годинама.

Књига песама Вјетрић несташко је намењена деци, али свакако својом разиграношћу, духовитошћу, а богме и духовношћу, може бити занимљива свим узрастима. Јеленине песме су мелодичне (скоро да се могу певати) што је веома битно кад су деца у питању. Прво да их мелодиком привуку, а онда садржајем и задрже пажњу. Њене песме то имају и штета је што деци није дато да напишу рецензију за ове стихове, јер сигурно би песме из ове збирке добиле само похвале. Посебно треба истаћи да свака песма има неку причу, носи неку поруку, показује деци како би нешто требало или не, а то најчешће дајући животињама људске особине што се деци посебно допада.

На крају, треба рећи – Јелена Глишић је песникиња која својим талентом припада самом врху надолазећих песника на српском поетском небу. Збирка песама Вјетрић несташко то показује и сигурно је треба предстaвити читаоцима.

 

Анђелко ЗаблаћанскиДВЕ ПЕСМЕ ИЗ ЗБИРКЕ ВЈЕТРИЋ НЕСТАШКО

ИЗГУБЉЕНЕ ТАЧКЕ

Траже се двије тачке!

Али не тачке било које,
не оне што у књигама стоје,
ни оне што пјегави носић красе,
већ посебне тачке – да одмах зна се!

Траже се двије тачке!

Не зна се да л' су у ријеку пале,
те двије тачке – црне и мале,
или су можда, незнаним правцем
одлепршале за неким врапцем!

Траже се двије тачке!

Јер једна бубамара није пазила
ни куд је летјела ни куд је газила,
тек кад је хтјела да мало дријема
видјела је – тачкица нема!

Траже се двије тачке!

Неутјешно она од јутра плаче,
плакаће с мраком још и јаче,
зато завирите у ћошак сваки,
кажите мами, тати и баки…


Траже се двије тачке!

Ко год их нађе – ево адресе,
нек шаље поштом ил' сам донесе:
Ливада трећа, маслачак цвијет,
поштански број тридесет пет!

ПАДАЛИЦА

Једна звијезда неопрезна
мира нема дању, ноћу,
на критике и придике
одговара – е баш хоћу!

Једна звијезда неопрезна
не држи се свога јата,
сама свемир истражује,
каже – хоћу из ината!

Једна звијезда неопрезна
с небеског је пала лица,
златним сјајем заискрила
и постала – падалица.