Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                19 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin
Представљамо нову књигу
Бећарасти сремачки (р)епиграми | Ђура Шефер Сремац
Јасмина Вукмановић
ЕПИГРАМИ У НОВО РУХО ОДЕВЕНИ

(Бећарац – црно-бела књига живота) 

Ђура Шефер – то је лола стара 
неке нове епиграме ствара. 
Одене их у рухо бећарца, 
једини је и нема такмаца. 
(Ј. Вукмановић)

Већи број књижевника, у данашње време, бави се писањем епиграма. Један од  њих је и Румљанин Ђура Шефер Сремац.

Он је дошао на изванредну идеју да епиграме пише у форми бећарца и по томе је јединствен. У овој књизи изнедрио је на стотине сремачких (р)епиграма; бећарастих – јер су писани у духу и форми бећарца, сремачких – пошто су стварани из пера једног правог Сремца. Кованица (р)епиграм, коју је створио сам писац, значи да у пренесеном смислу епиграм има реп попут пса, али не оног који тај реп страшљиво подвија, него пса који њиме поносно маше, а спреман је и да угризе, што је и карактеристика ове сатиричне форме.

Младен Лесковац, књижевни критичар, у својој антологији Бећарац пише: „Бећарац је наша најкраћа народна песма… Сиромашан је, краткодах и шкрт дистих, а по правилу само и искључиво то.“

Проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, у својој рецензији за збирку бећараца Ала смо се састали бећари (ауторке ових редова – Јасмине Вукмановић), наводи да је „бећарац својим обликом кратак, понекад површан, али жив и упечатљив“.

Иако је бећарац лирска народна песма, он је испеван у епском народном десетерцу што је карактеристика епских народних песама.

Миодраг Кујунџић, у својој књизи Песник у кожи медведа и други новински чланци, наводи да је бећарац један од најсавршенијих облика поезије уопште…“, „… јер се с мало речи каже пуно и тачно“.

Ова народна песма, тематски богата, пева се свуда и на сваком месту: у кафани, на свадби, прелима, поселима, мобама, у кући, на салашу, винограду, авлији, на вашарима, о верским празницима, у колу, на игранкама, код букара и љуљашки... Бећарац је песма младости, песма сеоска и сељачка, песма равнице, шорова и салаша, песма ноћи. То је песма распусна, раскалашна,  пуна  наглих  обрта, зачикавања, задиркивања, надмудривања, прикривених значења, подразумевања, двосмислица, често ласцивна, пуна еротског набоја, понекад и сурова и брутална, пркосна, обесна, шеретска, весела, лепршава, љубавна, искрена, једном речју – оригинална.

Настајала је тако што је народ њоме изражавао свој бунт, немирење са моралним и другим стегама које му је друштво наметало.

Др Ана Матовић у својој књизи Бећарац у Војводини наводи да је бећарац „посебан феномен народне културе... Он позива на дружење и помоћу њега комуницирају чланови (одређене) друштвене заједнице.“

Бећарац се пева: у Лици, на Кордуну, у деловима Босне и Херцеговине, Далмације, у Славонији, Барањи, деловима Румуније и Мађарске, у Банату, Бачкој и Срему. Он нема стварних граница. Како се народ кретао, тако га је преносио. Бећарац се стално обнавља, настаје јер одражава живот којим су живели наши преци и живот који ми живимо. Његова улога је „да повеже претке и потомке“ (Видосава Томић, писац). 

Слободно можемо рећи, такви су и (р)епиграми Ђуре Шефера Сремца: увек актуелни, одражавају нашу стварност и зато ће бити дуговечни.

„Не зна се поуздано када је бећарац настао. Чињеница је да он има  корене код више словенских народа“ (Стеван Бугарски, књижевник, публициста и критичар из Темишвара). Није познато да ли настао као самостална творевина или се постепено издвајао из лирских песама њему сличног духа и карактера.

Велики Вук Стефановић Караџић је бећарце бележио некако успут. Забележио је врло мало ових дистиха. Можда ову минијатурну творевину није сматрао релевантном за свој посао, јер она се својим темама, језиком и неким новим духом који носи у себи није уклапала у систем његове народне песме. Она је одударала од свега онога што је до тада Вук сакупио.

Познати критичар Младен Лесковац у својој антологији Бећарац и Ненад Грујичић у Ојкачи наводе податке ко је све и када забележио бећарце.

У Ерлангенском рукопису, који је настао између 1716. и 1733. године, постоје дистиси који, истргнути из ткива песме, подсећају на бећарац:   

      

Боље драгу љубит на камену, 
нег недрагу на лаку душеку.


У Сеобама Милоша Црњанског српски војници, расцијани, 1752. године, певали су бећарац:


Темишваре, ни село ни граде, 
већем један покрај баре смраде.

Бећарце су забележили и у својим збиркама објавили: Јован  Мушкатировић, свештеник Петар Буњанин, Давидовић, Берић, Вићентије Драгутиновић, Николај Беговић, Петар Вукичевић, Стеван Бошковић и др.

Вук Караџић, у свом Рјечнику из 1852. године, наводи бачванске пјесме, које су, без сумње, били бећарци.

Према расположивим подацима долази се до закључка да је бећарац настао у 18. веку.

Проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић наводи да је бећарац као усмено-поетска форма једна од последњих које још трају, стварају се и преносе. Она такође истиче да је он „наставио да живи и траје и, попут пркоса, оног ситног разнобојног цвећа које буја и расте незаливено и гажено између дворишних цигала, он преживљава до данас. Мало се чува и преноси, а помало изнова и рађа.“ (Из рецензије за књиге Јасмине Вукмановић – Нема лепше песме од бећарца и Ала смо се састали бећари).

Познато је да клетве и пословице могу да буду написане и у форми бећарца. Песник Ђура Шефер Сремац је доказао да и епиграм може да буде чист бећарац, што је немерљив допринос нашој књижевности. Овај свестрани књижевник, добитник већег броја значајних признања за свој рад на пољу књижевности, има изванредан осећај за ритам, као и за риму. Он носи бећарац у својим генима и зато зналачки, вешто, с посебном лакоћом, без неког великог напора ствара такве (р)епиграме (како објашњава песник – епиграме са дигнутим репом!). Форма десетерца даје могућност да се епиграм пева, било уз музичку пратњу или без ње.


Као што су мотиви у бећарцима веома различити, тако Шефер у својим (р)епиграмима обрађује најразноврсније теме из живота стављајући посебан акценат на психолошки портрет сремачког паора, како прошлости тако и садашњости. При томе се ослања на традицију средине из које је поникао (Срем), те користи доста старинских, архаичних израза и речи желећи да сачува од заборава језик којим су говорили његови преци. Ту су своје место нашли многи ликови и појмови његовог епиграмског мозаика: лола, дика, ајгир, паор, парлог, биртија… Исто тако, због актуелности које епиграм мора да прати, има и нових и кованица и израза, као што су: бела куга, барбика, компјутер, стечај, кул, бренд, катаклизма…

Стварајући (р)епиграм, књижевник је уложио велики стваралачки труд, ентузијазам, пуно енергије и времена да пропрати и забележи све оно што се дешава у нама и око нас. Његова реч је бритка као сабља, пече као жаока осе, шаље упечатљиву поруку и што је најважније – увек тежи да говори истину.

У својим бећарастим сремачким (р)епиграмима Ђура Шефер изражава критичарски однос према  разним друштвеним  појавама. Он пише о особинама појединаца, који чине друштвену заједницу, о политици, економици, социјалним проблемима, моралу, стању у просвети, чињеници да је велики број становника Србије неписмен данас, у XXИ веку. Сатиричар пева о породичним односима (нарочито на релацији: свекрва – снаха), љубави (духовито-сатиричним мушко-женским односима), претећој „белој куги“, помодарству, пороцима (алкохолу, коцки), прељуби, нарави Сремаца, нашем путу у Европу (који је крајње неизвестан), о предностима и недостацима живота на селу и у граду...

Због велике храбрости аутора да једну књижевну форму каква је епиграм заодене у рухо друге књижевне форме – бећарца, и аутентичности његовог  хумористчко-сатиричарско дела, читаоцима топло препоручујем Бећарсте сремачке (р)епиграме, веома занимљиву и поучну књигу. ОДА  САТИРИ

Кад се скупи књижевна братија
пером бритким неправде разбија.

Сатирикус вешто чуда ствара
дворском лудом прави краља, цара.

Никад нису краве му на броју
политичке бундеве по кроју.

За магарце, бикове не мари
навик’о је да им благодари.

У стиху им поје (р)епиграме
без репа их изводи – из таме.

Нађе се ту и песма у рими
сатирикус њом (не)правду сними.

Када хоће душу да излечи
стихом звечи – све сатира јечи!

За мелем му виц и шала служи
с комедијом воли да се дружи.

Хумористичка је слатко-горка прича
кад привреду шиба и – велича!?

Та се рага ни бича не плаши
кад Дон Кихот с копљем на њој јаши.

Вија витез облаке незнане
ветрењаче – дивове без мане.

Сатиром се тако писци сладе
музе зову да им славу граде.

ШКОЛЕ ЖДЕРЕ ЦРНА „БЕЛА КУГА“   

Школе ждере црна „бела куга“ –
откуд онда просветарског дуга!?

 Просвета нам запржила чорбу,
књиге скупе, имам сам’ за торбу.

Ој просвето, и богу си тешка,
плата ти се већ из раја смешка! 

Отерајте „профе“ у пензију,
ал’ платите бар њину кирију (!?).

Све је мање ђака, студената
не залеже ни татина плата. 

Где си, Вуче, куд то оде школа, 
од магарца ми правимо – вола!? 

У будућност пловимо на весла,
не помаже ту ни нови Тесла.

Од вредноће пуца нам наука
шуму знања крчи – лења рука.

Министарска туга је голема,
граде школе, а ђачића нема!

Аој Сремци, стале вам „фабрике“,
место деце правите – барбике!?