Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                15 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin
Из окружења | Милица ЛесјакМИСЛИ МОЈЕ

Кад нестане свјетлости.
кад се угасе све лампице дана,
прочешљат ћу мислима прошлост,
тек толико да забораву отмем сјећања.

Скупит ћу све старе осмијехе,
с пожутјелих слика украсти тренутке,
неке осјећаје извући из претинаца,
скриваних по подераним џеповима.

Изглачат ћу изгужване снове,
подигнути блатне згажене жеље,
с литица прошлости скинути сазрело вријеме,
с мање сјећања, више задржаних тренутака.

Ако до јутра створим и неки стих,
окаменит ћу га у времену,
да не увене прије јутарњег свитања,
и постане само празна успомена.

Стално касним иза корака,
претежак је овај ковчег живота,
пун непотребних ствари,
а тако ми мало треба.

Сутра ће већ бити доста,
један камен испод главе,
онај други над главом,
и покривач с мирисом траве покошене.

МУРСКИ НОКТУРНО

Између врба, провлачи се
ријека,
на вјетру плешу сребрни валови
њени.
Блиставе брезе ките се
осмијехом дана,
све мирноћом дише.

Гутам ту љепоту,
крадем снагу валова.
Тихо шапућем, још тише
ходам,
да не повриједим гласом ни
уздахом,
пјесму птица, ни крекетање
жаба.

Мирно тече Мура,
од извора до ушћа,
од почетка до краја,
а краја заправо и нема,
тек пад у загрљај води већој.

Све је овдје крик и пјесма,
смрт и живот.
Кад би берем могле воде
испрати све гријехе свијета,
пробудити у човјеку,
љубав за човјека.

МАЈКА КАТАРИНА

 

На прослави седамдесет петог рођендана мајке Катарине, није било пуно родбине, тек њена дјеца и дјеца њене дјеце. Оно што ју  је посебно испунило срећом и поносом, био је долазак њене ратне дјеце - три инжењера, један доктор знаности, па професорица и лијечница.

Тих ратни година, Катарина је остарјела за барем десет година. Не, нитко јој није погинуо, ништа није било у њеној близини срушено и спаљено, али ју је убио рат који је буктао, што је у њеној  козмополитској души било нешто незамисливо. Помисао на чланове уже и шире обитељи, расуте по свим балканским просторима, носила је као велики терет на срцу. Родитељи још живи, тамо негдје далеко, једна сестра у Сарајеву, друга у Марибору, један зет Мостарац, други Смедеревац, једна тета у Новом Саду, муж јој Далматинац, стриц већ годинама у Скопљу. Ту је био и читав батаљон братића и сестрични, расутих по свим балканским просторима. Чија је она? Коме припада? Све јој је било збркано у глави. Против кога би њен син ратовао, коме би метак послао? Ходала је по кући као робот, до касно у ноћ слушала вијести са ратишта, МАЈКА КАТАРИНА молила се Свевишњем и много пута поновила да једном у миру, први за ратни злочин требало би одговарати неки новинари.

Носећи свој криж на леђима, стално се осјећала кривом, жељела је некако и некому помоћи, а није знала како. А онда, отворила је врата свог дома. Прво су стигле двије средњошколке из ратом захваћених подручја, и остадоше до матуре. С њеном дјецом студентима, сваког петка стизали су Дамир, Емир, Денис и Марко. Неки наши, неки њихови, нитко није могао дому свом. Доносили су торбе прљавог веша и очи пуне туге. Прала је мајка Катарина, пеглала, кухала, колаче пекла, торбе при повратку пунила, често тјешила, пред спавање грлила. Ријетко је имала времена за одмор, а кад би остала сама, често би збрајала, калкулирала, преко тједна се често задовољавала крухом и пекмезом, али кад би стизала њена дјеца, свега је морало бити. 

Дође тако и толико жељени мир. За труд мајке Катарине, многи су знали, али су га брзо заборавили. Имали су брига, требало је творнице откупити. Нормално, без новца. Није она похвале и одликовања  ни очекивала, нити су јој требала. Стигло је нешто најљепше за њено рођенданско славље. Дошла су њена дјеца, чак и из далеких крајева. Њихови загрљаји гријаће је до смрти. Оно што јој је било души најмилије, је то, што су били и остали добри пријатељи, а било је наших и њихових. И док су други пребрајали побједнике и побијеђене, она се поносила човјечношћу своје већ просиједе дјеце.


Клод Моне - Жалосна врба