Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                16 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=pluginЂурин кутак
Роман у наставцима | Ђуро Маричић
Крајишка трилогија - Дјечак са сунчаних брда 

 11. ПРОНАЂЕНИ ЛИСАН

 

Када је пала Југославија Петра Савића је почела прогонити помисао да је његов коњ Лисан заувијек изгубљен, ако га не пође потражити. Од те мисли није могао спавати, будио се ноћу, дуго остајао будан, ковао је планове како да пронађе коња. Сјећао се како је копао канале у Војводини, живио само од хљеба, сланине и лука, штедио да би, када пред зиму пође кући, могао свратити на ергелу, купити то ждријебе липицанера. И купио га је, потрошио је уштеђевину на тог Лисана, мало је од ње остало да понесе кући, али је за собом водио малог коњића, за којег је знао да ће за годину двије бити прекрасан коњ. Ујутро је његова одлучност била снажна, чврста као што је била онда када је полазио у Војводину тражити посао на којем би могао зарадити који динар.

У освит дана узео је торбицу, убацио у њу кукурузни хљеб, три главице лука, комад сланине, запутио се према Бихаћу. Даница га није могла наговорити да одустане, да чува главу, нека пусти коња к врагу, кад је држава отишла до ђавола, нека иде и коњ. Петар није мислио тако, он је одлучио да узме назад оно што је његово, и поред тога што је држава пропала, његово је његово. Није заборавио понијети објаву коју су му дали када су коња узели у резерву. Нешто му је говорило да ће он коња пронаћи. Није заборавио ни у џеп на кошуљи ставити мали пиштољић, МГ 9, може му затребати.

Успут се сјећао како је годину дана прије, своју другу годину кулучења у Војводини, купио Зекана, дошао пјешице од Србобрана из Војводине, довео ждријебе. Ноћивао је у појатама, код добрих људи, данима пјешачио, дест дана по више од четрдесет километара дневно.

Стигао је у Бихаћ поподне. Пронашао касарну. У кругу касарне, тужно су стајали напуштени топови. На пустим коњушницама довратци без врата, поскидани прозори и врата на празним зградама команде. Опште расуло, пљачка. Тако изгледа пропала држава, помисли Петар. Још је кратко вријеме обилазио ту пустош, није могао вјеровати да види оно што види, да нема ни његовог коња Лисана, а само пред мјесец дана предао га је, с пуним повјерењем, овдје војсци која је требала бранити земљу, а које сада више нема. Добио је само папирић који чува у новчанику, али коња нема и можда га неће ни бити. Неко га је одвео, или је бјегунац, војник, одјахао на њему у смрт или својој кући.

Кратко је вријеме обилазио касарну, нема се ту више шта наћи ни од безвриједних ствари, а камоли као у бајци прекрасног бијелог коња, на којем у паради јаше командант касарне. Упутио се из града, кренуо је низ Уну, према Босанској Крупи, срце га је вукло тамо, на тој страни мора бити његов Лисан, тамо се он налази, говори му некакав унутрањи глас, тамо ће га пронаћи.

Сунце се већ рушило према западу, цртало још један лијеп ведар дан, када се приближио муслиманском селу Покој. Село залегло у равницу, на рубу Бихаћког поља, прибило се уз кривудаву Уну. Са ове стране ријеке, као преко, на другој страни, нанизали се вијенци брда, бијелих од расцвјеталих воћњака. Ту и тамо, из понеке кућице диже се плаво-  бјељугав прамичак дима.

Изненађени Петар Савић примијети у даљини, близу села, човјек оре на бијелом коњу. Срце му живо закуца, помисли, Лисан је. У истом моменту коњ се узјогуни, напусти бразду, повуче за собом плуг и орача, упути се право према Петру. Јест, Лисан је, сунца ми жарког, Лисан је, мајке ми божје! То је мој коњ! Нашао сам га!

Петар скрену с пута, преко поља, запути се у сусрет коњу и орачу. Опипа у џепу пиштољ, осјети тврде његове обрисе, у њему се јави појачана одлучност, узеће свог коња, ако треба и оружјем ће се борити за њега. Знао је, пиштољ је откочен и напуњен, спреман да буде употријебљен ако се буде морало.

Лисан је рзао од силног задовољства, одлучно идући према свом газди, орач га никако није могао обуздати, постао је потпуно непослушан. Знао је коњ да не смије трком појурити, плуг би му повриједио ноге, ишао је убрзано, снажно је вукао орача и његову алатку. Сада је морао сам одрадити свој дио посла, уз њега није било одговорног Зекана у којег се увијек могао поуздати када је требало повући некакав већи терет. То је његова битка. Вратиће се он свом Зекану и газди, вратиће се Милану који га обожава, нико га не може спријечити, ни овај страни му орач, који га је пред који дан узео из напуштене касарне, напојио га и нахранио, али га с тиме није могао купити.

Петар дочека коња као најрођеније створење, грлио га је и тапшао, Лисан је показивао своју велику срећу, испружао је врат, главом настојао обгрлити свог газду. Муслиман је једно вријеме био изненађен, није се сналазио, али коначно схвати да је власник нашао свог коња, побоја се да ће изгубити украдено марвинче и љутито рече:

– Што ми, кауре, сметаш орање, пусти ми коња да не чиним зла.

– Турчине, ово је мој коњ, а не твој – рече Петар, извади објаву из новчаника, показа је и кад муслиман покуша да му је узме из руке, Петар повуче руку и показа му је с одстојања.

– То је ћитаба од српске државе, то више не вриједи, ово је сада турска држава.

– Е, богами, вриједи – расрди се Петар, поче откопчавати штрањге са ајма.

Свађа је попримила већ велике размјере. Петар помисли да треба извадити пиштољ, али се суздржа кад видје да од недалеког села према њима кренуше три мушкарца. Један је од њих имао бијелу чалму на глави.

– Је су ли ти оно помоћници? – упита Петар муслимана, показујући му на дошљаке,

– Прије ће бити моји него твоји!

Настави Петар опрезно откопчавати ајам, гледајући како да ослободи коња и вине му се на леђа, да бјежи. Пазио је да га муслиман не дохвати отиком којег је држао у руци.

– Биће да су твоји – додаде Петар, али оцијени, када су се већ приближили, да у држању људи нема ништа непријатељско.

– Око чега се ви то свађате, инсани? – упита онај најнижи с бијелом чалмом.

– Хоће каур да ми узме коња, каже да је његов – рече орач.

– Идризе, твој није, то знамо! А изгледа да је његов, јер види се да се он и коњ познају – мораћеш дати коња.

Петар извади објаву, показа је из даљине, човјеку са чалмом.

– Ту нема дилеме. Идризе, не прави проблема, не срамоти село, дај човјеку коња, његов је – рече с великим ауторитетом човјек с чалмом.

Петар се захвали човјеку с чалмом, испреже коња, поведе га према цести. Упути се према Босанској Крупи, преко Грабежа и Великог Радића.  Док је ишао цестом прије скретања за Грабеж, сусретао је муслимане са запрежним колима који су возили опљачкане ствари из напуштених српских кућа у околини Бихаћа. Није се упуштао ни са ким у разговоре, ништа се ту није дало поправити, имао је и својих брига. 

Касно навече Петар Савић стиже на Говедарницу, варош с друге стране рјечице Крушнице, код Босанске Крупе, с намјером да преноћи код Стојана Бабића, свог доброг пријатеља који је ту држао кавану. Кавана је била пуна талијанских војника. Пили су, веселили се, пјевали. Талијани су окупирали Босанску Крупу. Изненађен, престрашени Стојан, с великом бојазни дочека Петра.

– Побогу, Петре, од куда ти у ово доба, у овај зао час? Зар ниси чуо да су Талијани данас окупирали град?

– Од куда да чујем? Ишао сам тражити Лисана којег су узели у резерву!

– Па ти си стварно луд! Људи губе главе а ти тражиш коња.

– Тешко сам ја њега стекао, мој Стојане.

–  Глава је вреднија од милион коња.

– Реци ти мени, имаш ли мене и коња гдје смјестити да преноћимо, радо бих сутра погледао плац.

Стојан позва сина и рече му да одведе коња у стају, а Петру рече да не улази у кавану, него нека иде одмах лећи у његову собу, није желио да га Талијани виде.                                             

Сутрадан на плац дође пашанац Петра Савића, Милош Дошен, из Малог Дубовика,  дотјера теле да прода. На плацу није било готово никога. Људи су чували главе. Нема ни купаца. Нико Милоша дуго времена не упита за теле. Када су већ мислили да крену кући, приђе телету месар Смајо Реџић, погледа га, опипа, упита за цијену. Кад Милош рече пошто продаје теле, Смајо се без ријечи удаљи, није заинтересован. Прошетао је мало по празном плацу, опет наврати, приупита за цијену. Милош спусти цијену, нагодише се. Пође он са Петром да попију нешто, био је срећан што не мора натраг кући гонити теле, осамнаест километара, даље.

Њиховом столу приђе висок, мршав муслиман, предложи Милошу да баце ајнц за паре. Милош се нећкао. Петар му рече да ни за живу главу не карта. Док је Петар пошао да напоји Лисана, Милош сједе да карта. Мало потраја, Милош изгуби све новце које је добио за теле. У задњи час примијети да карташ из рукава извлачи карту. Милош плану:

– Враћај паре, Турчине! Зар се тако вара, мајку ти турску! 

–  Шта је теби? Фир бол, каурине? Ја сам паре поштено зарадио – побуни се муслиман, навикао је он на овакве реакције људи који губе на картама.     

– Враћај паре да зла не чиним – повика Милош, подиже се иза стола. 

Гурну стол на противника, истрча ван из каване.

Милош нађе Петра како тапше Лисана привезаног за ограду сточног сајма, приђе му сав црвен у лицу. Не питајући ништа пограби из Петровог џепа на кошуљи мали пиштољ, потрча натраг у кавану. Прије него се Петар снашао, у кавани одјекну пуцањ. Петар познаде звук свог оружја. Милош истрча из каване прије него Петар уђе у њу, зграби га за руку, подвикну:

– Узјахуј, бјежимо!

Петар одвеза Лисана, скочи на њега. Иза његових леђа узјаха Милош. Петар потјера коња у трк, дадоше се уз Светињу. Иза њих би остајао је само слаб облачић прашине да је било љето, сад у рано прољеће остајао је сам тутањ копита коњског трка. Ни ђаво их није могао стићи, нема таквог тркаћег коња у Подгрмечу као што је Лисан!

– Шта направи, човјече? – сутра ће нам џандари банути у куће. 

– Убио сам га. Варао је на картама, изгубио сам све паре што сам их добио за теле. 

– Ти си права будала. Рекао сам ти да не карташ. Ђаво нек носи тебе и карте, тако нагао, ниси ти за коцку.

– Сада више нема поправка!

Петар је тјерао у трк Лисана све до Залина. Скренуше код Кекића главице на лијево, према Малом Дубовику. Успорише ход премореног коња, којем је пјена тргла на уста. Били су сигурни да их потјера, ма како била брза, не може стићи. Не постоји таква могућност! 12. САКРИВЕНО ЖИТО

 

Била је недјеља, прекрасан сунчани мајски дан, Петар Савић одлучи поћи у Средњи Дубовик, посјетити тазбину, да види Даничине родитеље. Једно и друго су већ прилично остарјели, оронули, њихов се живот ближи крају, неће их још дуго гледати. Наступила су нека тешка времена, ко знаде, можда ће рат доћи и овамо.

Обукао се лијепо, свечано, на леђима му његов лијепо извезен лајбек, с којим се Даница поносила, на којем су му млади људи завидјели, посебно Дане Дамјановић, његов велики ривал код младих жена, сеоски љепотан.

Одлучио је свратити у муслимански, Велики Дубовик, посјетиће свог пријатеља Мустафу Делића, берберина, да га овај обрије, како би чим љепши, уреднији дошао у посјету. Тамо ће се сусрести  са осталом родбином, сви су они у близини.

Мустафа га дочека мрка погледа, лице му тамно као градоносни облак. Први пута му пружи невољко руку, као далеком странцу. Петар схвати да се вријеме промијенило, да су те промјене допрле и овамо, ништа више није онакво како је било пред само мјесец дана.

Сјео је на бријачку столицу, испружио ноге испод столића са огледалом. Мустафа га је прекрио бијелим платном и обилно насапунао. Почео га је бријати. Оштра, као змија, бритва је клизила по лијепом кошчатом Петровом лицу. Када је оштрица прешла на врат Мустафа се почео знојити. Петар је у огледалу примијетио да се с његовим пријатељем догађа нешто необично, помислио је на болест. Обријао је Мустафа Петра, почео га избријавати. Опет је бритва била на Петровом врату када се берберин поново почео знојити. Петру је то било чудно, али ништа не рече.

Када је Мустафа одложио алат, напудрао Петра, прешао му лице колоњском водом, лакнуло му је, ипак се суздржао. Рече Петру:

– Чуј, Петре, пријатељи смо, али морам ти рећи. Два пута си примијетио да са мном нешто није како треба. Вријеме се промијенило. Два пута сам био у великом искушењу да ти бритвом прережем гркљан. Немој више никада да те Турчин брије!

Изненађење Петрово је било велико. Заиста, могао је лако изгубити живот. Покаја се због неопрезности. Гдје му је памет? Знао је и он  за промјене.

– Хвала ти, пријатељу, што си ме упозорио. Ја бих тебе могао само заштитити, никако те не бих могао убити. 

Петар напусти бријачницу с тешким мислима, прође покрај џамије, упути се пољским путем, сјеверозападно, према стаменом брду Лисцу. Узак колски пут, усјечен точковима у иловачу равнице, био је сув. На обе његове стране засијана пшеница је добро изгледала. Биће хране, помисли он. 

Петар стиже у Бањане опорављен од тешког утиска понесеног из бријачнице. Нађе старце у пословима. Илија је дотјерао овце кући, управо их је затварао у тор, а Смиља је спремала ручак. Пјешачење га је смирило, али није могло обрисати из његове душе оно што је доживио пред пола сата. Размишљао је да ли да исприча догађај из Великог Дубовика или да га прећути. Одлучи ипак да ће то казати пашанцима када се сакупе, да их упозори на опасност која се надвила над главама Срба, да се знаду чувати.

Ситни Гојко Тодић и високи Дмитар Радаковић дођоше одмах. Њихове куће су удаљене свега сто метара од Бањана. Најситнија од сестара, кћери Смиље и Илије Бањанина, Радојка, удала се за Гојка тек  пред пет година. Ускоро је у размаку од годину дана родила ћерку и сина. Сестра, старија од ње, Сава, удала се за Дмитра пред осам година, стекли су и они ћерку и сина, дјеца су јој већ порасла.

Дође и Душан Личина, који је као удовац, оженио Зорку. Милош Дошен стиже након сат времена, пошто је једини син Бањанина, мршави Душан отишао да обавијести Душана и продужио до Дошена да и њега обавијести. Ускоро је Бањанинова кућа била пуна зетова, њих петорица.   

Таст им Илија изнесе ракију на сто. Петар им исприча о догађају у бријачници, у Великом Дубовику. Препоручи им да се чувају, да буду опрезни, наступиле су велике промјене, државе више нема, чује се да се формирају некакве усташке власти. Чим стигне жетва, обави се вршидба, жито треба сакрити, рат је већ ту. Нове власти ће одузимати жито.

Петар је био сасвим у праву. Савићи су имали богату љетину. Година је добро понијела, свуда у Подгрмечу. Оврли су жито, били су задовољни приносом. Петар је подузео све мјере да сакрије пшеницу. Већ од раног јутра браћа Савићи су избацивали сламу из појате. Одлучили су ископати дубоку јаму у појати, у њу убацити кацу 1500 литара запремине, насути је житом, а затим убацити сламу назад, њом затрпати кацу.

Дјечак Драган Савић, сакривен иза апутовине, пажљиво је мотрио шта му отац са стричевима ради. У стању је он сатима тако држати оца на оку. И сада је већ сат времена ту у Доњој башчи, не смета му врућина која је већ у девет сати прицврљила. Знаде он тачно за којим рогом и којом летвом Петар сакрива свој мали џепни пиштољић МГ 9. Могао би га одмах наћи, али знаде он да то није за њега, да није за дјецу. Никада није покушао да дотакне ту опасну играчку, оружје. То убија!

Петар Савић изађе из појате да мало предахне, осмотри околину, није желио да ико знаде за скровиште жита. Изненађен, одједном примијети како иза апутовине провирује црнокоса главица његовог седмогодишњег синчића. Упути се право дјечаку, мора поразговарати с њим, неопрезни дјечак може некоме одати породичну тајну.

– Шта радиш ту? – упита благим гласом дјечака.

Драган обори главу, не рече ништа, осјећао је кривицу, учинио је нешто недопуштено.

– Знадеш ли да је то тајна? Не смијеш је никоме одати! – настави Петар. – Нико не смије знати за њу.

– Ни Деса? – упита дјечак и погледа оца.

– Ни Деса! – рече отац. Гледао је дјечака тврдим погледом равно у очи.

Дјечак осјети да се од њега тражи савршено чување тајне, да отац у њега жели имати неограничено повјерење. Одлучи да ће он то повјерење сасвим оправдати, нико од њега неће ништа сазнати о сакривеном житу. Схватао је колико је то важно. Чувањем тајне он ће показати како је већ одрастао, могу му се повјерити важни задаци. После успеха који је постигаo с романом Генијални пас Сити, Ђуро Маричић је написао и спремио за објављивање Крајишку трилогију. Суштина поетике ће у наставцима објавити први роман из те трилогије – Дјечак са сунчаних брда. Хвала аутору на поверењу.