Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                             _13_
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=pluginПриказ

Родољубиво песништво Ђуре Јакшића 


  
Пише: Гордана ДимитријевићПесничко дело Ђуре Јакшића изражава његов сопствени романтизам, али и животну стварност Србије и доба у коме је живео. Песниково ја, отаџбина и народ -  то су најважније теме не само Јакшићеве лирике, већ и целокупне наше романтичарске поезије. У његовом песничком формирању значајну улогу имало је сликарско школовање и његово бављење сликарством. Пиктуралност, оштри контрасти светлости и таме, колористика остварена густином епитета и метафора  су особине којима се Јакшићева поезија приближава његовим сликама и које га чине специфичном појавом у песништву тога доба.

Онако као што су Јакшићева платна, без јасних линија и прецизних цртежа, распевана игра боја, тако су и његове песме сликовито таласање емоција. Те буре осећања које варирају од меланхолије до бунта најизразитије су у родољубивим песмама. Песник је у стању непрекидне зараћености са светом, између њега и других нема и не може бити правог људског додира. Из тога проистиче и титански, прометејски пркос који често карактерише и болно резигнирана емоција.

Осећање отуђености, односно потреба за припадношћу, јача у песнику не само када је угрожен његов лирски субјект (као у песми Ја сам стена), него исто тако и када је доведен у питање његов идеал. Песма Отаџбина најбољи је пример за то. У песниковој визији домовини прете са свих страна, желе да је избришу из постојања. Песник је у себи носи као идеал, као неуништиви део вечности, она је камен који сведочи о вековечности далекој. Та стена је истовремено и симбол одбране, бедем од гомиле костију палих у вековној борби за слободу.

Песникове родољубиве емоције имају титанске димензије. И преко њих он се поистовећује са  природом и космосом. Србија, тврда као камен, прети сунцу: њене боре су мрачне пећине, она дере облаке; њени отпори су громови који ремете тишину неба. Сама силина слика отвара космички бескрај као простор ове песме. А на претње које угрожавају опстанак домовине Јакшић одговара појачаним осећајем привржености:


Дрзнеш ли даље?... Чућеш громове

како тишину земље слободне

са грмљавином страшном кидају...


Песник и на плану форме остварује пуну унутрашњу идентификацију са идеалом. Гневни унутрашњи импулс, који споља одјекује као гласна претња, појачан је сликама и епитетима: кршне кости, страшна борба, чете грабљиве, страшна ломљава... Тако је игром слика остварена песма која у исто време и најбољи образац Јакшићеве пиктуралне реторике.

Потреба за припадношћу, љубављу и топлином, која се у његовим песмама испољава и као гнев расрђеног и отуђеног титана, уочава се у томе што већина његових песама почиње непосредним обраћањем било драгим лицима, било онима на које је гневан:

 

Ћутите ћут'те. С пером у руци

Стеко сам себи у роду глас... 

(Ћутите, ћут'те)

 

Теби да певам, теби тиранко!

А дух ми мори отров и гнев.... 

(Јевропи)


Његов позив на самоуништење у песми Падајте браћо није само очајнички поклич на борбу и жртвени ритуал, него и жртвени ритуал, нешто слично библијском ритуалу приношења деце на жртву у славу Бога, за победу у борби за спас народа.

Унутрашњи смисао Јакшићевих призива и обраћања је врло комплексан, они су емоционални мостови, нека врста поетског лука између лирског субјекта и људи, односно средине у којој живи. У њима има истовремено и гнева и сете и чежње за љубављу.

Осим пиктуралности, Јакшићеве родољубиве песме носе у себи још једну уметност: музику. Он оркестрира своју поезију, чини је звучном и тонски изражајном. Музички елемент снажно појачава сликовити и семантички ефекат његових стихова:

 

Милионима народи пиште,

Милион груди просипа крв —

Милионима пале кућиште,

Милион људи гмиже кô црв...

 

Инвентиван спој анафоре, ономатопејичних звучних ефеката са сликом у којој доминира ватра и крв чини симболичне пројекције Јакшићеве поезије још потпунијим.

У песми Вече (Као златне токе крвљу покапане...) умирање природе праћено је истовременим слабљењем интонације која семантички подсећа на храбро умирање за домовину.

Јакшић је песник згуснутих осећања и експлозивних страсти, у целој својој поезији изражава хумани и дубоко људски протест против тешке животне стварности, а све у име слободе, правде и достојанства човека. Његове родољубиве песме су гневне, страсне, узвитлане, пуне хиперболичних метафора. Он пева повишеним тоном, готово химнично, губећи се каткад у патриотској егзалтацији. Аутентичније него остали наши романтичари он изражава патриотску климу омладинског доба, те на тај начин постаје гласник револуционарне спремности Омладине и тумач њених мисли и осећања.

▼▲


ОТАЏБИНА

И овај камен земље Србије, 
Што, претећ сунцу, дере кроз облак, 
Суморног чела мрачним борама 
О вековечности прича далекој, 
Показујући немом мимиком 
Образа свога бразде дубоке. 

Векова тавних то су трагови — 
Те црне боре, мрачне пећине; 
А камен овај, кô пирамида 
Што се из праха диже у небо, 
Костију кршних то је гомила, 
Што су у борби против душмана 
Дедови твоји вољно слагали, 
Лепећи крвљу срца рођеног 
Мишица својих кости сломљене, — 
Да унуцима спреме бусију, 
Оклен ће некад смело, презирућ, 
Душмана чекат чете грабљиве. 

И само дотле, до тог камена, 
До тог бедема — 
Ногом ћеш ступит, можда, поганом. 
Дрзнеш ли даље?... Чућеш громове 
Како тишину земље слободне 
Са грмљавином страшном кидају; 
Разумећеш их срцем страшљивим 
Шта ти са смелим гласом говоре, 
Па ћеш о стења тврдом камену 
Бријане главе теме ћелаво 
У заносноме страху лупати... 
Ал’ један израз, једну мисао, 
Чућеш у борбе страшној ломљави: 
„Отаџбина је ово Србина!...“
▼▲

ЈЕВРОПИ

Теби да певам — теби, тиранко!
А дух ми мори отров и гнев; 
Увреда твојих жаоци јетки 
Потпаљују ми племенит спев. 

Милионима народи пиште, 
Милион груди просипа крв — 
Милионима пале кућиште, 
Милион људи гмиже кô црв. 

И милиони долазе смерно 
Јевропи гордој на холи суд: 
„Не може више, раја не може 
Сносити јарам, мучити труд! 

Тиран нас гази, срамоти жене, 
Усева наших отима плод. 
Пресуди, силна, да л’ живет може 
У таквом игу несрећни род?... 

Изгинућемо!.. 

„Па изгините!“ 
Подсмеха твога горди је збор. 
„И гинућемо, гинути славно — 
Ил’ мачем пресећ Гордијев чвор! 

Изгинућемо — али слободни, 
Јер Србин неће да буде роб! 
Тамо далеко, на светом гробљу, 
Потражићемо живот ил’ гроб!“ 

11. јануара 1867.
▼▲

ВЕЧЕ

Као златне токе крвљу покапане, 
Доле пада сунце за гору, за гране. 

И све немо ћути, не миче се ништа, 
Та најбољи витез паде са бојишта! 

У срцу се живот застрашеном таји, 
Само ветар хуји… То су уздисаји… 

А славуји тихо уз песмицу жале 
Не би ли им хладне стене заплакале. 

Немо поток бежи – ко зна куда тежи? 
Можда гробу своме – мору 'лађаноме! 

Све у мртвом сану мрка поноћ нађе, 
Све је изумрло – сад месец изађе…! 

Смртно бледа лица горе небу лети… 
Погинули витез… ено се посвети…!