Суштина поетике
 КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС
________________________________________________________________________________________________________________________18_Из мог угла
Поема за дјецу

   Пише: Јелена Глишић
 

Будим се рано по навици за одлазак на посао. Сјетих се да ипак не требам никуда ићи па ме обузе нека милина. Кроз одшкринут прозор допирао је цвркут врабаца, а ноздрве ширио свjежи прољетни ваздух. Било би штета овакав дан потрошити на спавање. За неколико минута била сам спрема за излазак – без договора, без термина, без обавеза.

Зраци сунца никад нису тако њежни као почетком априла, милују лице и као чаролијом одводе мој дух негдје високо, негдје изнад асфалта, у неки свијет гдје се ни мисли не смирују и не вежу за једно, него се сударају и расплињују пијане од свјетла и мириса.

Ходала сам без посебног циља добро познатим улицама и, као и у већини случајева – у неком свом свијету и са својим мислима. Кад год ухватим макар минут слободног времена, селим се из овог свијета и овог живота у неки други – свој. Трже ме из моје прољетне чаролије нечији гласан повик – КЊИГЕ! ПОВОЉНО! На градском тргу старији човјечуљак је у импровизованом шатору продавао књиге. Видјело се још издалека да су половне. Одлучих да приђем и видим каквих наслова има. Неке мало лошије очуване, неке мало боље – али разноврсности није мањкало. Било је свих жанрова и за све узрасте. Пошто и сама пишем поезију за дјецу, увијек ми прво пажњу привлачи литература за најмлађе. Испод гомиле сликовница угледах књигу тврдих, тамноцрвених корица. АНТОЛОГИЈА СРПСКИХ ПОЕМА ЗА ДЕЦУ (Слободан Ж. Марковић, Српска књижевна задруга, 1996). Не знам зашто, али сваки пут кад неку књигу узимам у руке први пут – ја је помиришем. Просто волим мирис папира, мирис књига – поготово оних старих, библотечких, стотинама пута прелистаних, чији су листови благо пожутјели од љубави читалаца која је струјала кроз њихове прсте док су је листали. Ова књига је замирисала тако лијепо, и жутилом папира и насловом и у мојој глави већ замишљеним садржајем, али и љубазношћу старог човјека. Купих. Прва слободна клупа у парку је била мојa. 

 Листајући прве странице, почех да се присјећам онога што сам на испитима из књижевности за дјецу учила о поемама па кренух од прве у књизи - Подвизи дружине „Пет петлића“ Александра Вуча…


* * *

Поема (настала у романтизму) је лирско-епска пјесма испјевана у првом лицу, у којој се преплићу елементи лирске и епске поезије. Композиција поеме заснована је на развијању фабуле, која се у развијању преплиће са изразитим емотивним реаговањем чија је улога значајна у стварању поетске представе. Везе међу мотивима су колико фабулативне толико и асоцијативне, што је као одлика карактеристично и за епску и за лирску поезију. Имају разноврсну дужину стиха – од по неколико десетина до по неколико хиљада стихова.

Инспиративно полазиште пјесника у поемама је претежно стварност и човјекова борба за опстанак. Човјек је у поеми најчешће суочен са значајним животним тренутком, који утиче на његово постојање и ближе га одређује и опредјељује као јунака. Поема има изразиту основну тему, у коју се укљујучују или за коју се везују, на различите начине, сви мотиви. Често су у везаном стиху, са контрастом као најчешћим ослонцем. Претежно је подијељена на пјевања, или је чине чвршћи циклуси краћих пјесничких цјелина.

У поемама за дјецу углавном је изостала историјска компонента као иснпиративно поље и поље догађања, и није наглашено сучељавање личности са изразитим опасностима које угрожавају слободу и егзитенцију људског бића, иако су  у извјесним слојевима присутне борба за човјека и љубав као веза међу бићима. Као примарне црте, често су изражене динамичне и пустоловне догодовштине, доживљаји и судбине у којима се испољава и уобличава човјеков лик, претежно конкретизован у личности главног јунака дјела. Назначени су социјални чиниоци живота, човјеков сукоб са средином и његова одређеност њоме, њеним правилима и устројством. Споредни мотиви и теме најчешће се развијају паралелно, умјесто сроге подређености основној теми. Фабулативни ток и догађање су носиоци епског слоја у поеми, али се односи међу актерима често изражавају емотивношћу и зато лиризам даје основну боју поетској представи. Као изразити чинилац у карактеру поетске визије поеме за дјецу значајну улогу има игра.

Најпознатије поеме за дјецу у српској књижевности су Вашар у Тополи Добрице Ерића, Гусарска дружина Гвиде Тартаље, Оток Катарина Драгана Лукић, Вукова азбука Душана Радовића, Мати Мире Алечковић, Детињство Пепе Крсте Милована Данојлића, Гурије Стевана Раичковића, Деда Тришин млин Бранка Ћопића, Подвизи дружине „Пет петлића“ Александра Вуча и друге.

Алексадар Вучо (1897 – 1985) родоначелник је модерне поезије за дјецу у српској литератури. Између два свјетска рата припадао је покрету надреалиста. Његова поема Подвизи дружине „Пет петлића“ дочарава групу дјечака различитих по изгледу, по особинама, по занимању, али који су пријатељи, који један другог разумију и прихватају онаквим какви су. Они се играју са собом, међусобно и са другима. Исказују себе, своје тежње, нагоне и осјећања кроз заједништво и разиграност. Чак су и подухвати за спасавање мале Мире саставни дио њихове озбиљне игре и њихових снова, али и њихове природности и реалног живота у коме су се нашли. Они чаврљају и шале се, пркосни су и раздрагани, домишљати и наивни, занесењаци и авантуристи, храбри и дјетињасти. Кроз њихову игру осјећа се, назире и спознаје права животна вриједност и потреба, али и узлет у непознато, отварање и откривање нових простора и свјетова. Крака, Њоре, Буља и Ђођа-вођа имали су својих неприлика са мајсторима и газдама, као и са другим одраслима који су се о њима „бринули“, па је отуда „природно“ то што су помогли малој Мири да се спасе својих невоља у дјевојачком институту. Пријатељство и подвизи су тражење и налажење неког свог кутка и свијета, који ће бити пријатан и само њихов. Машта и игра им то омогућују. Особине, идеје, поступци и имена стопили су се у једно и дјелују као симболи.

У поеми Подвизи дружине „Пет петлића“ значајно мјесто заузима хумор. Разиграност и динамичност ефектно је постигнута кратким стиховима који радњи дају ритмичност, музикланост и ведрину. Хумористичне сцене понекад служе да би радња могла да се настави неким новим заплетом и да би изазвале дјечију радозналост, тиме се „избјегава“ завршетак поеме (примјер за то је када у току „акције“ Ждера Њоре халапљиво једе лубеницу, па због његове халапљивости пропада покушај спасавања Мире из интерната):

 

„Ал' узалуд из свег гласа, помоћ тражи

мали Буља,

топ да пукне сад не вреди,

јер у ћошку тесног шпајза,

поред корпе парадајза

и на џаку од пасуља,

сав ознојен, без капута,

прекрштених ногу седи

ждера Њоре.

Једном руком испод мишке

лубеницу грдну стеже,

а другом пак сече кришке

и плод сладак страсно гута...

...Семенке и празне коре

око њега свуда леже...“
Примјер за хумор има и у дијелу У коме је описано како су петлићи успели да сакрију Миру када сестра Калавестра покуша да наговори капетана да заустави чамац којим су дјечци преко ријеке бјежали са Миром:

 

„Ох, госпођо моја драга,

не знам ког је вама врага

запело у овој ноћи

да мутите моје очи;

можда вам је, света жено,

изненада мозак шенȏ?!“

 

Замнимљив је и примјер у коме се види да најамни рад није довољно плаћен да би могао да подмири чак и биолошке захтјеве радника Њоре:

 

„Зато увек, после рада, када зине гладно вече,

чудновата једна жеља у грудима њега пече:

Он би хтео макар мало (за час тили)

да постане риба кит,

и кȏ трамвај или ласта,

преко брега или пласта

у фабрику да домили,

па да своје бесне газде, у кошуљи без капута,

једним махом све прогута

да би најзад били квит.”

 

Вучо употребом ироније, алузије и карикатуралних слика демаскира друштвени систем у коме се једни злопате радећи и сиротујући, а други раде паразитски. Међутим, њему је ово оквирни објекат пажње, интересовали су га, прије свега, дјечији односи и дјечије морално одређивање према неправдама…


* * *

-   И тако су дечица пошла у нове подвиге и нови живот.

 

Овом се реченицом завшила поема, а и моје читање на дрвеној клупи у парку. Не знам колико сам дуго сједила, колико је читање трајало. Знам само да сам затворила књигу с осмијехом на лицу јер су ме ови стихови вратили у дјетињство, у властите подвиге са мојом дружином. И не само то, пробудили су у мени инспирацију, по глави су почели да се мотају нови стихови. Вратих се истим путем, са жељом да поздравим старог продавача. Није га било, умјесто њега стајала је млада жена.

Наставих лаганим кораком до стана. Повјетарац ми је био сапутник.  – Можда овај прољетни повјетарац сада негдје носи неки луфтбалон са неком храбром дружином да спасе неку малу Миру – помислих.


Александар Вучо

ПОДВИЗИ ДРУЖИНЕ "ПЕТ ПЕТЛИЋА"

Шесто певање
 
У КОМЕ СЕ ВИДИ ...
 
Узалуд сад љуте тате
позивају адвокате,
залуд трче ватрогасци
и гамижу полицајци,
многобројни ко Китајци,
залуд неко из Земуна,
лево, десно, доле, горе,
пушта сваке црне ноћи,
пуном паром све до зоре,
једнооке, џинооке,
сјајнооке
рефлекторе.

Узалуд сад брижне маме
претурају све фиоке,
сламарице пуне сламе,
вешернице, купатила,
и шпајзове, где саламе
бесно висе усред таме.
Узалуд сад куварице
обарају тешку бурад
и набрекле, пуне каце,
и сањиве собарице
из кревета журно ваде
прекриваче и мадраце.
 
Залуд тужни баштовани
ошишаше росне траве,
посекоше бајне гране,
почупаше јорговане,
и свуд где у врту зјапи
пукотина или рупа
промолише све до трупа
забринуте своје главе.
 
Залуд сада јетке тетке,
љуте као оштре четке,
кроз ограде и решетке
протурају жута лица,
пуна модрих брадавица.
Залуд журе, залуд јуре,
дрхтаве ко слабе биљке,
литицама Кал'мегдана,
и шушкају пуне страха
крај редова старих клупа,
где играју деца шаха,
где играју деца пиљке,
где играју деца мице.

Залуд лете голубови,
препредене писмоноше,
дресиране руље паса
које њуше свако ћоше,
соко-птице, авиони,
тенкови и луфтбалони...
Све је залуд, јер петлиће
ухватити нико неће...