Суштина поетике
 КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС
________________________________________________________________________________________________________________________21_
<<назад
Oрганизација простора и времена у приповијеци
„Пут Алије Ђерзелеза“ Иве Андрићаhttp://www.knjizevnicasopis.com/_/rsrc/1420480020612/broj-13/o-banovic-strahini-enea-hotic/10153697_751674831583204_6581326040344120307_n.jpg

  Пише: Енеа Хотић


 Све је у књизи што човек јесте.

Све остале уметности носе поједина својства и једносмерне су.

После књига можда музика има најсвестранији утицај.

Али, знате, ништа није равно снази речи…

                                                                  

Иво Андрић

Истина лежи у овим пишчевим ријечима, јер се истине држао досљедно до краја свога живота. Стварност, реалност сваког човјека којег је срео избијала је из ријечи којима га је сликао.

Када се сагледава Андрић као приповједач, просто је немогуће обухватити све оно о чему је размишљао. Али, ипак  његов интерес су људи са својим особинама, било добрим или лошим. Тачније, људске судбине кроз његово дјело остају трајно забиљежене као знакови поред пута за будуће генерације. Прошлост је честа тема његових приповиједака и романа. Проткана је и легендама и митовима, па се сурова реалност понекад и не чини таквом кад је оплемењена причама из давнина. Сликао је Босну под турском влашћу кроз вијекове, откривајући је као простор на којем се одигравају судари цивилизација и сусрети разних вјера и народа.

Предмет његових описивања су касабе и живот у њима, ханови, конзулати, затвори, текије, манастири и касарне и разни предјели из босанског „тамног вилајета“.

Свеобухватност  живота је  основна карактеристика Андрићевог писања. У средишту његовог стварања је увијек човјек са својим мислима и осјећањима, нагонима и мутним стањима свијести и све оно што га покреће и изнутра разара.

Добар је посматрач, понекад подсјећа на епског пјевача који има задатак да сагледа догађаје, али је истовремено танан и мисаон јер препознаје осјећања својих јунака.

Свијет Андрићевих дјела усудно је повезан са Босном. „Све моје је из Босне“ том прецизном исповједном  реченицом Андрић је сам најбоље објаснио начин на који је Босна, „земља мрке љепоте“, у средишту његове књижевне васељене. 

Пут Алије Ђерзелеза  је прва Андрићева приповијетка објављена 1920. године  и у оквиру његовог приповједачког опуса остала је једна од најзначајнијих. Ова приповијетка пружа велике могућности:  да се види својеврсни спој националног и европског духа који карактерише Андрићеву умјетност и да се демистификује природа умјетниковог поступка у оживљавању народних предања.

Приповијетка је настала на темељима прозних предања о раној младости јунака муслиманске епике, у којој се Ђерзелез, супротно ономе у пјесми, појављује као смијешан и осјетљив младић. Оно што овог јунака чини носиоцем црта ширег карактера јесте подвојеност његовог бића. Наиме, Ђерзелез је и трагичан и смијешан у исти мах, а то је посљедица сложености његовог лика и мјеста у свијету, као и промјенљивог освјетљења у којем умјетник непрестано приближава и удаљава његову интиму и општељудску проблематику.

Приповијетка се састоји из три дијела: Ђерзелез у хану, Ђерзелез на путу и Ђерзелез у Сарајеву.

 

Организација простора  и времена у првом дијелу


Приповијетка је грађена из три дијела. Први дио када Ђерзелез доспијева у хан, прати збивања у хану. Тај простор је доминантан и сва дешавања се сагледавају из те перспективе. Хан је одмориште, свратиште и у том значењу ријечи се крије и  одговор на многа питања у вези са организацијом простора, бар у првом дијелу ове Андрићеве приповијетке:

„Огромни стари хан у облику правокутника био је пун као шип. Собе су биле уске и збијене као ћелије у саћу, а испред свих соба около – наоколо ишла је уска и климава диванана; по њој су без престанка шкрипали и одјекивали кораци путника“.

Писац оваквом сликом простора на чије тло ће ступити велики јунак Алија Ђерзелез даје читаоцу улогу посматрача дешавања. Хан постаје позорница на коју ће ступити Ђерзелез, велики епски јунак:

„Међу посљедњима је стигао Ђерзелез, пјесма је ишла пред њим“.

Као што читалац Андрићевим очима посматра простор у којем се налази Ђерзелез, тако и Ђерзелез из своје перспективе на коњу посматра простор у којем се налази. Он је импозантан, сви га се прибојавају јер улијева страхопоштавање и писац каже да је он провео младост „између Травника и Стамбола“. Простор гледан његовим очима  је  мален у односу на њега самога, а додатно га охрабрује и легенда која га прати, тј. како Андрић каже: „... пјесма је ишла пред њим“.

Занимљив је моменат када епски јунак силази са коња и када се у сасвим новом свјетлу у односу на мјесто гдје се налази, приказује осталима. Он више није тако монументалан појавом:

„Кад сјаха и пође према капији, видјело се да је необично низак и здепаст и да хода споро и раскорачено као људи који нису навикли да ходе пјешице....сад кад је сишао са коња као са неког пиједестала, поче да се губи страх и респект и, као да се изједначио са осталима, почеше му прилазити и почињати разговор.“

Андрић је зналачки користећи се мјестом збивања и различитим перспективама посматрања дао слику једног јунака, демистификовао га и приближио обичном свијету. Све ово се дешавало испред хана. Ђерзелезез улази у хан праћен масом, разговарао је са њима иако је у говору био невјешт, ширио је руке да би надомјестио оно што није знао да искаже ријечима. Андрић је искористио простор од капије до уласка у хан да би приказао можда суштинске особине главног лика. Од једног народног јунака који је био изнад људи и о којем су се причале легенде, Ђерзелез постаје обичан човјек који је свратио у хан. Унутрашњост хана освјетљава Ђерзелеза даље. Он је статичан, разговара са људима. Чини се да простор у којем обитава све више утиче на њега и он испољава особине које до тад нико није знао да он посједује. Занесе га помало дјечачки љепота  Венецијанке коју угледа, црвени се у лицу и понестаје му ријечи. Постаје предмет подсмијеха, вјероватно скучен мјестом које њему, путнику намјернику, није ишло на руку.

Показује ко је он заправо.  Пије са гостима, пјева. Ради све оно што није својствено слици коју имамо пред очима када јаше непрегледним просторима на своме коњу.

Посљедња етапа дешава се испред хана. Утркују се Фочак и Ђерзелез ко ће прије дотрчати до јабуке, па ко прије јабуци онога је дјевојка. Опет се простор испред хана поиграва Ђерзелезом, он је смијешан, незграпан. Не сналази се у свему, обезглављен је. Желио би да снагом покаже шта умије, али нажалост, то је узалуд. Његово мјесто је на коњу и на путевима према Стамболу. Пространство је његов утабани терен.

Што се тиче организације времена, дешавања су приказана хорнолошки, у неколико дана. Личност легендарног Ђерзелеза која је опјевана годинама иза њега расвјетљена је из другог угла, угла обичног човјека који је свратио у хан, за само три дана његовог боравка у хану:

„За неколико дана посве је ишчезао чаробни круг око Ђерзелеза; један по један, приближавали су му се ови бјелосветски људи с несвјесном жељом да се с њим изједначе, или да га подреде себи.....два дана теревенчи Ђерзелез са друштвом и дозива Венецијанку....Tрећег дана спорјечкаше се Фочак и Ђерзелез као људи у пићу и беспослици.“


Организација простора и времена другог дијела приповијетке


Ђерзелез одлази на пут. Опет свијет посматра сигуран из седла на коњу, прескаче ријеку. Након извјесног времена налази се у још једном хану. Пошто је Ђурђевданска светковина,  у хану среће Цигане, буде га гласови Циганки међу којима је и Земка, жена која ће му се свидјети. Укључује се у забаву на брежуљку. Он посматра Земку док се љуља на љуљашци и опет ће посегнути за женом, неспретно и поново бива исмијан.

Котрља се низа страну брежуљка, а када се освјестио и изашао на зараван, никога више није било. Само он на празном простору и ријечи које понавља:

               „ Не гађај се, Земко, роспијо, вамо дођи!"

Још једном је простор, у којем није научио да обитава, Ђерзелеза поразио, показао је опет неку сасвим другу страну од оне на коју су људи научили.

У овом дијелу заступљен је хронолошки начин догађања, међутим, присутна је ретроверзија и то у дијелу када Ђерзелез упознаје два брата Морића и када писац објашњава ко су они:

        „То бијаху синови оног старог сарајског Морића што је био чувен због свог богатства и своје побожности и што је умро на хаџилуку. А они бијеху лоле и расипници, насилни и срамотни, далеко познати по злу.“


Организација простора и времена у трећем дијелу приповијетке


Ђерзелез уочи Рамазана долази у Сарајево. О путевима које је прошао прије тога мало се зна, како нам писац каже. Зна се само да је починио многе лудости које је исто тако брзо заборављао.

Опет се загледа у лијепу Катинку, али остаје пред затвореном капијом, опет му је мјесто дјеловања ограничено и он горко констатује да су неке жене недостижне баш попут Бога:

„А онда тресак, и он не видје ништа до, пред самим носом велику бијелу плоху авлијских врата за којима је шкрипала брава и стругао мандал“.

Опет је поражен. Слика како иде уз бријег представља његову жељу да досегне оно што није успио.

„Јесен је, она рана и богата, препуна плодова и сокова, још пуна топлине и чари. Вријеме Рамазана је.“ Временски низ је у овом дијелу нарушен више него у прва два дијела приповијетке, наиме, писац говори да су два брата Морића погубљени три дана прије његовог доласка, на раскршћу гдје се сијено продаје. Писац говори о њиховој великој кући. Сазнајемо да је у кући остала болесна сестра Морића. Овом епизодом писац је направио ретроверзију. Овом епизодом се тежиште приче пребацује за тренутак са Ђерзелеза на друге ликове које је он сретао уз пут. Та епизода којом се нарушава хронолошки ред има циљ да покаже како завршавају они који су на злу гласу као разбојници и људи који су се огријешили о друге.

Слика сарајевских улица окупаних кишом и обасјаним покојом зраком сунца је у духу празника који се прославља. Дању је све мирно, а ноћу град оживљава свирком и ашиковањем по махалама. Кафане су пуне људи и сву ноћ су отворене. Сликом Сарајева обједињује се приказ простора и времена.

Слика на крају приповијетке све говори. Ђерзелез је смирен у наручју Јекатерине. У њему су се сада слили сви догађаји и дани које је провео на путу. Присјећа се и каже:

„Колико сам ја свијета видио, Јекатерина! Колико сам ја свијета обишао!“

За Андрића је он човјек „коме је дан само кратак одмор и коме ваља даље путовати“. Овим писац постиже антиципацију, наговјештавајући будућа Ђерзелезова путешествија.

Поред организације времена и простора којом се писац послужио да би зналачки расвијетлио лик Алије Ђерзелеза, он се бави и свим оним просторима које Ђерзелез није успио да пређе, а који се тичу више метафорчког схватања простора. Исто то ради и кад говори о времену које Ђерзелез неће доживјети:

„Зашто је пут до жене тако вијугав и тајан, и зашто он са својом славом и снагом не може да га пређе, а прелазе га сви гори од њега? Сви, само он, у силној и смијешној  страсти, цио свој вијек пружа руке као у сну. Шта жене траже?“

Читајући поново приповијетку и тражећи мјеста која откривају пишчеву организацију простора и времена, схватила сам да је анализа лика  и ова организација неодвојива. Простор је у неким дијеловима приповијетке одиграо кључну улогу у Андрићевом приказу Алије Ђерзелеза.

Након свега остаје у мени траг о томе да смо сви ми, попут Ђерзелеза у свом самољубљу, а оно није страно никоме, јер човјек је човјек са свим својим слабостима, били поражени или побиједили сами себе помјеривши своје границе онда када схватимо да нисмо ништа врједнији од осталих, да се права вриједност очитава у тишини срца сваког од нас, па самим тим невидљива је очима осталих.  Могу је осјетити нама блиски људи. Ако легенде већ постојати морају као доказ нечега што је било или што је могло бити у временима иза нас, нека онда бар буду испуњене добротом, нека буду уздигнуте и на седло некаквог бијелог ата што кроз маглу вијекова доспијева у нашу стварност.