Суштина поетике
 КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС
_______________________________________________________________________________________________________________________8_

 Загонеташтво Приредио: Никола ЧД Пешић 

Човек је одувек био окружен тајнама природе, тежио да их одгонетне, али и буде загонетан.  Загонеташтво или енигматика је област културног стваралаштва, вид новинарства, грана уметности чији је превасходни циљ стицање знања кроз разоноду и забаву. То је широко поље мудрости којим се голица ум, побуђује машта, скраћује доколица. Сматра се да су прве загонетке пећински цртежи, записи, митови  итд. Старогрчка:

- Јутром се креће на четири, у подне на две а увече на три ноге!? са решењем човек, је можда најстарија писана загонетка.

Код нас имају традицију због вишевековног ропства под Турцима. Вук Караџић је сакупио доста тог стваралаштва. Ипак, оцем загонетштва сматра се др Ђорђе Натошевић (1821-1887), теоретичар и реформатор,  који их је увео по школама. Писали су их: Змај, Г. Крклец,  Р. Домановић, Г. Тартаља, Б. Нушић, И. Г. Ковачић, Д. Максимовић, и др.

Загонетке се базирају на знању, информацијама, мудрости састављача, његовом духу. Ова књижевна врста  је врло ефектна,  као  поетска  минијатура, углавном у четверцу, која се лако памти. Рима им даје  склад, ритмичност и мелодичност, па их зову и енигмориме. Уобличавају се у стих императивне или упитне форме, али и подругљив сатирично хумористички,  као енигмоепиграм. Загонетање се заснива  на умећу аутора да што духовитијим и досетљивијим стихом прикрије одгонетку.

Готово да нема народа који нема своје загонеташтво, а нити једног културног народа који не негује ауторску енигматику. Ретки су појединци, или их уопште нема, који бар једном у животу нису покушали да реше неку загонетку. Та животна играрија духа је и гимнастика ума.

Развој енигматике, појавом новинских загонетака попут  укрштеница, ребуса, анаграма, шарада, чаура, логогрифа и сл. потиснуо је праву,  природну српску ауторску загонетку. Но, исте се заснивају на строгој и присилној употреби синонима  и апозиција при опису одгонетке. Најважније правило у енигматици је да појам у постави загонетке не сме имати исти  корен  са  одгонетком! Енигматика је свуда око нас, али је треба знати препознати и разумети! Облици и врсте нису једном за свагда дати, јер човек  маштом често открива новитете.

Нишко удружење енигмата  у сарадњи са Енигматским савезом Србије већ девет година на сусретима енигмата широм Србије организује такмичење у састављању класичне српске ауторске загонетке.

Ево победничких загонетака са досадашњих конкурса које можете решавати, али и по узору на њих, урадите своје саставе за следећи конкурс. Пријатно!

 
 
1. ФЕЗ – Нишка Бања - 2005
Мирослав Цветковић, Ниш

Само бљесак један
заборав да спречи,
трен живота вредан
бар хиљаду речи!

______________________
2. ФЕЗ – Бајина Башта - 2006
Радомир Мићуновић, Београд

Имају га птице
али и поете,
и једни и други
тек са њим узлете!?

______________________ 
3. ФЕЗ –Лозница - 2007
Никола Пешић,  Ниш

Шта ти срећа узме
а несрећа врати?
Ако желиш знати
мораш то имати!

_____________________ 
4. ФЕЗ –Сомбор - 2008
Милорад Радуновић, Јагодина

Учи високу школу
а скромно знање љуби,
за трећину је већа
када на глави дуби!?

_____________________
5. ФЕЗ –Вршац - 2009
Гордана Јовановић Шарић, Шимановци

Свака јој је страна
њива засејана,
мудар је ко уме
њен род да разуме!?

_____________________
6. ФЕЗ –Пожаревац - 2011
Горан Црномарковић,  Београд

Мрси ми косу
а рука није,
брица без ногу
ваздухом брије!

____________________
7. ФЕЗ –Кикинда - 2012
Данка Степић  Брковић, Ниш

На канапу жваће
твоје мокре гаће!?

____________________
8. ФЕЗ – Врање - 2013
Милија Стевановић,  Београд

Први део јаја носи,
други део јаја вози,
а заједно оба дела
радо пије земља цела!?

_____________________
9. ФЕЗ – Бор - 2014
Јелена Кујунџић,  Мајур

Детету га своме даш
ал'  остане и теби.
Да га неко други тражи
никада га дао не би!

За 10. ФЕЗ конкурс се расписује у мају.
    

Решења:

1. фотографија, 

2. песник, 3. памет, 

4. шестица,

5. књига, 6. ветар,

7. штипаљка,

8. кока-кола, 9. живот